Recenze Diablo IV - nekonečná řež
Recenze her Diablo IV Recenze Recenze Diablo IV - nekonečná řež

Recenze Diablo IV - nekonečná řež | Kapitola 3

Jarmil Černý

Jarmil Černý

7. 8. 2023 14:00

Seznam kapitol

1. Jde do tuhého 2. Budiž příběh! 3. Co s životem?

Usedám k obrazovce a s obrovským očekáváním pouštím Diablo IV. Při tom se mi v hlavně honí myšlenky typu: „Bude mě to počtvrté bavit?“ nebo „Nebude hra pro Blizzard posledním hřebíkem do rakve?“ a „Jak dlouho vydržím hrát v kuse?“

Reklama

Co s životem?

Takže shrnuto a podtrženo: V klidu si zachraňujete Sanctury, sem tam uděláte vedlejší misi, projedete dungeon nebo osvobodíte pevnost. Máte ze sebe radost, jak Vám to jde od ruky, a nevyhnutelně se blížíte konci příběhu. Ten se s Vámi přibližně po 30 hodinách hraní rozloučí finální cut scénou. Ta přitom donutí zamáčknout slzu i těm nejotrlejším barbarům. A co teď? Máte vlastně dvě možnosti. Hru ukončit a nikdy víc nezapnout. A zpracovat zvláštní pocit radosti z excelentně provedené hry, která je ale za svoji cenovku tak nějak krátká. Nebo naopak hrát dál a využít plný potenciál Diablo IV tak, jak vývojáři zamýšleli. Tedy ponořit se do Endgame. 

Na to, že potkáváte jiné hráče během Vašeho putování Sanctuary, si brzy zvyknete.

Ta přináší několik možností, jak strávit další desítky až stovky hodin hraním. Můžete navštívit například obtížnější dunegoney, plnit speciální úkoly nebo porážet tzv. World bosse, kteří se objevují jen několikrát denně. Můžete dokonce hrát PvP! Což vzbuzuje otázku, jak je možné hrát proti jiným hráčům v singleplayer hře? Jde to. Diablo IV totiž nezapře prvky MMO. Na to, že potkáváte jiné hráče během Vašeho putování Sanctuary, si brzy zvyknete. Také s nimi můžete utvářet klany. Kooperace s nimi bude i povinností, pokud budete chtít skolit již zmiňované World bosse. Pokud jste ale introvertní typ, nemusíte se bát. Komunikace není při těchto aktivitách nezbytná.

Prvky MMO Diablo IV nezapře ani co do získávání výbavy. Pokud budete chtít tu opravdu nejlepší, nezbude Vám než hodiny a hodiny zabíjet. Rozumějte neustále čekat na drop té vytoužené helmy či zbraně. Nebo jen speciální schopnosti, kterou budete moci z předmětu vyjmout a vložit do vybavení s ideálními vlastnostmi. V tom se Diablo IV neliší od svého předchůdce. Nabízí v tomto směru ale o trochu méně možností. Například chybí (zatím?) sety výzbroje, které při dalším získaném kusu rozšiřují své schopnosti.

Co ale nechybí, jak je pro Blizzard běžné, jsou in-game nákupy za skutečné peníze. Prvotní strach hráčské komunity vystřídala nejistá úleva. Podporu Blizzardu proto budete moci realizovat koupí hry samotné a i naštěstí koupí jen kosmetických doplňků pro Vaše vybavení a koně. Pokud tedy v Kalifornii nezmění názor, neměla by se ze hry stát pay to win záležitost. Což je samozřejmě dobře. Tím by se zejména z PvP aspektu Endgame stalo „hřiště s omezeným vstupem“.

Takže. Milovníci čistě singleplayerové části Diabla IV si jistě přijdou na své (s výhradou zmíněnou výše). Milovníci poctivého grindu budou mít také radost. Má tedy Diablo IV nějaké vady? Jistě má. Kromě již zmíněných jde například o nízkou variabilitu obtížnosti. K výběru jsou z počátku jen dvě. Pro úplné začátečníky je to asi rozmezí přijatelné. Ale pro protřelé hráče ani vyšší ze dvou obtížností nepředstavuje žádnou výzvu. Další dvě obtížnosti odemknete bohužel právě až v Endgame.

Také se ve hře objeví sem tam nějaká ta chyba. Menší bugy hráči řešit nebudou. Ale třeba když při plnění úkolu nedojde k naskriptované scéně, a tudíž musíte quest restartovat, pár nadávek utrousíte. Naštěstí pro vývojáře rychlý patch (který ale má několik gigabytů) vše vyřeší.

Jediným výrazným nedostatkem proto zůstává, a navíc jen pro někoho, otázka příběhu vs. Endgame. Tedy zda Diablo IV není přeceňované pokud budete chtít hrát jen příběhovou misi a tomu odpovídající dávku vedlejších úkolů. V tomto případu si myslím, že je. Šíře a obsah hry za takové situace neodpovídají její cenovce a množství let strávených čekáním na její vydání. Pokud ale vnímáte příběhovou linku jen jako úvodník do Enndgame, pak nevolíte špatně a čekají Vás desítky hodin nekončící zábavy. A bude vám nakonec jedno, že hra vlastně nepřináší nic nového.

Recenze Diablo IV
Windows 11 PC
Xbox Xbox One
PlayStation PlayStation 5
Xbox Xbox Series X | S
PlayStation PlayStation 4

Verdikt

Jedenáct dlouhých let čekání od vydání Diablo III bylo ubíjejících, ale stálo za to. Blizzard sice nepřichází s hrou, která by redefinovala žánr RPG, nevymýšlí prakticky nic nového. Ale to, co do hry vložil, je vybroušený diamant ověřených mechanik, aspektů a dalších základních kamenů RPG her a série Diablo. Pokud si Diablo IV necháte zarýt pod kůži, budete pro Vás jako droga. Neustále budete myslet na to, co dalšího ve hře uděláte. A to je něco, co definuje kvalitní hry.

Hodnocení

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama