Chamtivost vydavatelů ničí herní průmysl, říká autor Baldur's Gate 3
i Zdroj: Larian Studios
Gaming Baldur's Gate 3 Článek Chamtivost vydavatelů ničí herní průmysl, říká autor Baldur's Gate 3

Chamtivost vydavatelů ničí herní průmysl, říká autor Baldur's Gate 3

Václav Brixí

Václav Brixí

22. 3. 2024 16:00

Během události Game Developers Choice Awards se u přebírání cen za hru Baldur's Gate 3 vyjádřil její autor k současnému stavu herního průmyslu. Nešetřil ani vulgarismy.

Reklama

Ředitel studia Swen Vincke, který stojí za hrou roku 2023, přebíral na události Game Developers Choice Awards další 4 ceny. Konkrétně za nejlepší design a narativ, diváckou cenu a taktéž cenu hlavní. Při přebírání jednoho z ocenění využil poskytnutého prostoru a rozpovídal se o současném stavu herního průmyslu, respektive o masivním propouštění zaměstnanců v posledních měsících. Viní z toho především chamtivost vydavatelů a nešetří při tom ani peprnými výrazy.

Chamtivost to celé sere už hodně dlouho, od té doby, co jsem s tím začal. Bojuju s vydavateli celý svůj život a stále vidím ty stejné, stejné a stejné chyby pořád dokola a dokola. Jde jim vždy o čtvrtletní zisky, jediné co je zajímá jsou čísla, pak všechny vyhodí a za rok si řeknou: “Sakra, nemám žádné vývojáře”. Pak začnou najímat lidi, dělat akvizice a zařazovat je do té stejné smyčky, je to prostě rozbité…

Podle Vinckeho je tento přístup velice špatně. Klíčem ke všemu je prý zpomalit a omezit chamtivost. Vydavatelé dle jeho slov musí být flexibilnější a starat se o své lidi. Nemá smysl vývojáře něco naučit, vytvořit tým a následně jej rozbít a skládat nový. “Tohle mě opravdu štve!”, uzavírá svoji kritiku.

Ke stejnému tématu se posléze vyjádřili i další zástupci herního průmyslu. Například  Xalavier Nelson Jr., šéf studia Strange Scaffold, který na Vinckeho slova navázal při předávání ceny za nejlepší narativ: “Za poslední rok nám bohužel herní průmysl ukazuje především jeden příběh. A to, že k vytvoření fantastických her je potřeba propouštět a ničit lidské životy!” Ke kritice průmyslu se přidala i moderátorka celého večera Alanah Pearce nebo předseda souběžně probíhajícího Independent Game Festivalu, Shawn Pierre, který celý galavečer slavnostně uvedl.

Propouštění v herním průmyslu je jedním z hlavních předmětů současné diskuze. Nedávno jsme vás například informovali o masivním propouštění v PlayStation Studios a dalších velkých studiích. Vážnosti situace už si všímá i asociace nezávislých vývojářů IGDA, která před pár dny zveřejnila vyjádření, ve kterém přirovnává současný stav ke štvavé kampani GamerGate. Ta se odehrávala v letech 2014-2015 a radikálně se stavila proti feminismu a progresivismu ve hrách. IGDA rovněž ve svém vyjádření vyzývá všechny, aby proti tomuto utlačování vývojářů bojovali. Především pak ty, kteří mají prostor ve veřejném prostoru a jsou slyšet. I tento apel mohl na Swena Vinckeho působit a inspirovat jej k tak odvážnému proslovu.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama