Embracer Group se rozděluje na tři společnosti, změny se dotknou i tvůrců Kingdom Come: Deliverance 2
i Zdroj: Warhorse Studios
Gaming Článek Embracer Group se rozděluje na tři společnosti, změny se dotknou i tvůrců Kingdom Come: Deliverance 2

Embracer Group se rozděluje na tři společnosti, změny se dotknou i tvůrců Kingdom Come: Deliverance 2

Václav Brixí

Václav Brixí

22. 4. 2024 14:00

Švédský mediální holding Embracer Group oznámil, že má v plánu rozdělit se na tři samostatné objekty. Má se tak splatit část dluhu a snížit zadlužení dílčích segmentů.

Reklama

Švédský holding Embracer Group se v poslední době potýká s velkými finančními problémy. Nedávno jsme vás informovali o nutných prodejích dvou renomovaných studií za účelem snížení celkové zadluženosti mediální skupiny. Konkrétně se jednalo o Gearbox, autory série Borderlands, a taktéž o studio Saber Interactive, které v současnosti pracuje na remaku Star Wars: Knights of the Old Republic. Vzhledem k výši dluhu, kterému Embracer Group čelí, to ale nebylo dostačující řešení a nyní se vedení uchýlilo k rozhodnutí, že se skupina rozdělí na tři oddělené segmenty. Vidinou je splacení stávajícího dluhu společnosti Asmodee a snížení zadluženosti zbývajících částí skupiny.

Autoři Borderlands budou prodáni společností Embracer, oddělí se i Saber Interactive
i Zdroj: 2K

Autoři Borderlands budou prodáni společností Embracer, oddělí se i Saber Interactive

Studio Gearbox, stojící za sérií Borderlands a Tiny Tina's Wonderlands, už nadále nebude součástí Embracer Group. Prodává se…

3. 3. 2024 12:15

Po rozdělení mají vzniknout tři separátní celky, které budou vedeny coby samostatné společnosti na burze. Konkrétně se bude jednat o Asmodee, Coffee Stain & Friends a Middle-Earth Enterprises & Friends. Každá z těchto společností bude mít vlastní specifické zaměření, kterému podřídí i svůj byznys plán. Asmodee se i nadále bude věnovat vydávání a distribuci stolních her, sběratelských kartiček a digitálních stolních her. Skládat se bude z 23 vlastněných studií. Coffee Stain & Friends se zaměří na PC, konzole a mobilní hry. Produkce této společnosti se bude zaměřovat především na free-to-play, live-service a indie tituly. Bude však mít i svoji “prémiovou” divizi, která se bude skládat ze známých studií jako například THQ Nordic, Ghost Ship nebo Tarsier Studios. Na závěr zbývá společnost Middle-Earth Enterprises & Friends, která se stane hlavní tvůrčí silou v oblasti gamingu. Zaměřovat se bude na plnohodnotné AAA tituly a bude mít ve vlastnictví takové trumfy jako Pán Prstenů, Tomb Raider, Dead Island, Metro nebo aktuálně nejpopulárnější Kingdom Come. Součástí společnosti budou známá studia zahrnující Crystal Dynamics, Warhorse, Eidos Montreal, Vertigo Games a mnoho dalších.

K rozdělení se v otevřeném dopise vyjádřil i CEO holdingu Embracer Group, Lars Wingefors: 

"Neexistuje zde jednotný přístup, jak dělat byznys. Některé obchodní modely jsou si podobnější než jiné. A to platí i o podnikatelích. Ambice mohou být sice stejné, ale přístupy se liší. Podobnosti v podnikání společností Asmodee, Coffee Stain & Friends a Middle-Earth Enterprises & Friends jsou do očí bijící, ale přesně takové jsou i rozdíly v přístupech jednotlivých společností. Všechny společnosti před sebou mají zářnou budoucnost, a to ve zdokonalování toho, co pro každou z nich funguje a pokračováním ve spolupráci v momentě, kdy to bude dávat smysl. V celé skupině je nevyužitý potenciál, který nová struktura dozajista uvolní. O tom jsem přesvědčen. To umožní každému jednotlivci a každému týmu dále růst a vynikat ve své  vlastní kariéře a také jim poskytne vlastní vedení a strategické směřování."

Ačkoliv se snažil Embracer tomuto východisku vyhnout, finanční situace jej dohnala. Přeci jen tomuto rozhodnutí předcházelo nespočet zrušených projektů, přes 1400 propuštěných zaměstnanců a 29 zrušených již oznámených titulů. To všechno v poměrně krátké časovém úseku. Doufejme tedy, že se nyní situace stabilizuje a hráči se dočkají nových digitální i stolních her.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama