Slovo Wi-Fi není zkratka. Vlastně vůbec nic neznamená
i Zdroj: Fotobanka Freepik.com (s licencí)
Zajímavosti Článek Slovo Wi-Fi není zkratka. Vlastně vůbec nic neznamená

Slovo Wi-Fi není zkratka. Vlastně vůbec nic neznamená

Michal Komprda

Michal Komprda

9. 4. 2024 10:20

Wi-Fi je technologie bezdrátového připojení k síti, která se stala nedílnou součástí našeho života. Používáme ji doma, v práci, v hromadné dopravě, v kavárnách a na mnoha dalších místech. Ale víte, co se skrývá za jejím názvem?

Reklama

Co znamená Wi-Fi?

Mnozí si myslí, že Wi-Fi je zkratka, ale opak je pravdou. Toto slovo je ve skutečnosti chytlavým marketingovým názvem, který v roce 1999 vymyslela společnost Interbrand pro Wi-Fi Alliance. Wi-Fi Alliance je organizace zodpovědná za propagaci technologie Wi-Fi a certifikaci produktů, které ji používají. Cílem bylo nahradit technický název "IEEE 802.11b Direct Sequence" něčím jednodušším a zapamatovatelnějším.

Výstupky na klávesách F a J. Proč tam vlastně jsou?
i Zdroj: Fotobanka Freepik.com (s licencí)

Výstupky na klávesách F a J. Proč tam vlastně jsou?

Všimli jste si někdy na vaší klávesnici, že zde jsou výstupky na klávesách F a J ? Naleznete je na noteboocích i klasických…

15. 2. 2024 12:30

Výběr jména Wi-Fi byl strategickým krokem, který pomohl popularizovat tuto technologii a usnadnit její masové rozšíření. Dnes je Wi-Fi běžnou součástí našeho života a umožňuje nám bezdrátově se připojovat k internetu v domácnostech, kancelářích, kavárnách a na mnoha dalších místech.

Wi-Fi: Mýtus o zkratce Wireless Fidelity

Mnozí se domnívají, že Wi-Fi je zkratka pro "Wireless Fidelity", v češtině tedy něco jako “věrnost bezdrátové komunikaci,” ale ve skutečnosti se jedná o omyl. Název Wi-Fi byl vymyšlen v roce 1999 a neznamená nic konkrétního.

K nedorozumění došlo, když Wi-Fi Alliance, organizace zodpovědná za propagaci technologie Wi-Fi, zveřejnila slogan "Wireless Fidelity". Cílem však bylo opět pouze zjednodušit pochopení technologie pro běžné uživatele.

Proč "Wireless Fidelity"? Podle Philipa Belangera, jednoho ze zakládajících členů Wi-Fi Alliance, byl termín "Wireless Fidelity" zvolen z marketingových důvodů. Cílem bylo zdůraznit, že Wi-Fi umožňuje přenos zvuku a videa v domácnosti, a tak odlišit technologii od konkurence.

Wi-Fi není zkratka, ale chytlavé jméno, které pomohlo popularizovat technologii bezdrátového připojení k internetu. Mýtus o "Wireless Fidelity" vznikl neúmyslně a dodnes přetrvává. I když Wi-Fi Alliance už na konci roku 2000 slogan “wireless fidelity” stáhla, mezi lidmi se stále používá. Zdá se ale, že Wi-Fi alianci to netrápí. Generální ředitel Frank Hanzlik prohlásil, že pro ně je důležitější, aby slovo "Wi-Fi" bylo stále známé a široce používané.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama