Test Intel Arc A750 Limited Edition: proti GeForce RTX 3060 lepší cenou
Hardware Článek Test Intel Arc A750 Limited Edition: proti GeForce RTX 3060 lepší cenou

Test Intel Arc A750 Limited Edition: proti GeForce RTX 3060 lepší cenou | Kapitola 4

Jarmil Černý

Jarmil Černý

25. 10. 2023 19:30

Seznam kapitol

1. Představení grafiky, zpracování a software 2. Testy v Cyberpunku 2077 3. Far Cry 6 a GTA 5 4. Hodnocení

Pokud vybíráte nějakou levnou grafiku na hraní ve full HD, musíte nezbytně narazit i na Arc A750 od Intelu. Recenze vydané při jejich uvedení už kvůli průběžnému vylepšování ovladačů ani zdaleka nereflektují současný výkon karet Intelu. Podíváme se na to, jak si na aktuálních ovladačích vede Arc A750 vedle konkurenčních GeForce a Radeonů.

Reklama

Závěr

Čistě z hlediska poměru cena/výkon je na tom v moderních hrách Intel obvykle lépe než většina modelů konkurenční 12GB GeForce RTX 3060. Za podobnou cenu pořídíte pouze jediný model 12GB RTX 3060 od Palitu, další už jsou bezmála o tisícovku dražší. A Intel na srovnávání s výkonem a poměrem cena/výkon s kartami Nvidie nižší střední třídy staví svůj marketing. Zároveň se ale tváří, jako by neexistovaly Radeony. Právě v Radeonech RX 6600 XT a RX 6650 XT má asi největší konkurenci, protože AMD volí obdobnou marketingovou strategii (a i z vývoje podílů na trhu se zdá, že přetahuje víc zákazníky AMD než zákazníky Nvidie).

U výkonnější Arc A770 jsou u nás k mání už i modely od Aceru či ASRocku, A750 nacházím v obvyklých obchodech zatím stále pouze od Intelu.

Test Intel Arc A750 Limited Edition: proti GeForce RTX 3060 lepší cenou

Spotřeba je problém

Asi nejokatější nevýhodou karet Intelu je vyšší spotřeba v zátěži (i bez zátěže). Z hlediska efektivity na tom karta nebyla moc dobře ani proti minulé generaci, ale hlavně proti RTX 40 je výrazně v závěsu. Pokud hrajete častěji, při našich cenách elektřiny se teda asi nedá říct, že byste s Intelem nějak výrazně ušetřili – co ušetříte teď, to vás po několika letech dožene na účtech za elektřinu. Pozitivní je aspoň to, že se správným nastavením BIOSu a Windows už spotřeba bez zátěže nepůsobí tak drasticky jako v testu Arc A770 a v úvodních recenzích. Tedy pokud zůstanete na jednom monitoru a nejdete nad 4K na 60 Hz.

Vyšší příkon znamená i vyšší nároky na chlazení. Kompaktní chladič je na 200W grafiku tak akorát na to, aby nebyla příliš slyšet. Hlučnost katy je na úrovni průměrných (levnějších) modelů minulé generace, takže se nedá říct, že by byla otravně hlučná. Při hraní nebude hlukem ventilátorů obtěžovat, ale rozhodně kartu nelze označit za tichou – ve srovnání s novou generací už je hodně v závěsu, většina i mnohem výkonnějších karet končí ve srovnání hluboko pod Intelem. Jenže jsou také mnohem dražší, často i několikanásobně.

Raději pro zkušenější

Že jsou na tom grafické karty Intelu s ovladači výrazně lépe než při uvedení, už jsem zmiňoval v recenzi Arc A770. I od té doby došlo k dalším vylepšením, takže v některých hrách už Arc A750 s aktuálními ovladači dotahuje či překonává A770 testovanou před pár měsíci na starších ovladačích. Pokud jste zatížení na grafiky, které díky ovladačům s „časem zrají jako víno“ a roste u nich výkon, Intel dělá v posledním roce suverénně největší pokroky.

Znovu zopakuji i to, že pokud nějakou cestou přijdete k počítači s Arc A750 nebo Arc A770, nemusíte se bát, že by byly zážitky z hraní her podobné jako před lety u integrovaných grafik Intelu – výkon Arců je několikanásobně vyšší a kvalita ovladačů mnohem lepší než to, nač jsme dříve naráželi u IGP v procesorech Core. Na hraní jsou karty Arc mnohem použitelnější, než by většina z nás čekala. Obvykle na ničem nepoznáte, že uvnitř není grafika AMD nebo Nvidie.

Celou recenzi včetně testů v Crysis 3 remastered, F1 22, Witcher 3 nebo Metro Exodus najdete na webu PCTuning.cz. Nechybí ani syntetické benchmarky, podrobný rozpor spotřeby a provozních teplot.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama