Recenze: ProjectD Tinker 65 - 65% mechanická klávesnice bez kompromisů
Recenze Hardware Recenze Recenze: ProjectD Tinker 65 - 65% mechanická klávesnice bez kompromisů

Recenze: ProjectD Tinker 65 - 65% mechanická klávesnice bez kompromisů

Jakub Osička

Jakub Osička

23. 11. 2023 13:24

Vyzkoušeli jsme si povedenou kompaktní mechanickou klávesnici ProjectD Tinker 65, za kterou nestojí nikdo jiný než Ducky. A jsme nadšení!

Reklama

Dnes se podíváme na unikátní novinku. Výrobce Ducky nám poskytl k testování svůj aktuální přírůstek na poli kompaktních mechanických klávesnic spadajících do své samostatné značky. Seznamte se – tohle je ProjectD a model Tinker 65 - mechanická klávesnice s možností „hot-swapu“ spínačů v 65% provedení, která chce nabídnout výbornou výbavu při zachování příznivé ceny.

ProjectD Tinker 65
ProjectD Tinker 65

65% mechanická klávesnice nejen pro hráče

Pětašedesátkové klávesnice jsou dost možná ideálním layoutovým kompromisem mezi extrémně kompaktními rozměry a zároveň relativně komfortním používáním. Osobně vnímám jako velké plus, když se do základny vměstnají šipky a klávesa Delete samostatně. Přeci jen jde o intenzivně využívané prvky a u menších modelů je jejich kombinace s klávesou Fn ne úplně praktická (zvlášť pokud je klávesa Fn umístěna na stejné straně a její funkci nejde přenést např. na Caps Lock). ProjectD Tinker 65 toto splňuje a když proběhnete layout očima, zjistíte, že tady vlastně nic zásadního nechybí. Klávesy F1-F12 jsou samozřejmě dostupné už pouze jako kombinace horního řádku s Fn v druhé vrstvě, ale jinak je klávesnice výborně použitelná a rozložení jen minimálně limitující oproti TKL konkurentům.

ProjectD Tinker 65 zadní strana
ProjectD Tinker 65 zadní strana

Gasket mount & tichý chod

Rozměrově se ale stále bavíme o trpaslíkovi s rozměry 32 x 12,5 x 4 cm a váhou pouhých 590 gramů. Černobílý Tinker je tak skvěle mobilní. Funguje s drátovým připojením (konektor USB-C je centrován na střed těla). Na spodní straně najdete nadzvedávací nožky, které se dají použít ve dvou polohách. Plastové tělo ukrývá tzv. gasket mount – tedy konstrukci s implementovaným těsněním mezi plátem se snímači a zbytkem těla klávesnice, což pomáhá tiššímu stisku kláves. Ty jsou vyrobeny dvojitou injektáží, nicméně jak už je dnes zvykem, vnitřní vrstva není nijak hluboká a kryje víceméně jen horní stranu kláves s popisky.

ProjectD Tinker 65 hot-swap
ProjectD Tinker 65 hot-swap

Mechanické spínače

V testovaném modelu byly osazeny spínače Cherry RGB Brown s nelineárním chodem, potřebnou silou stisku 55 cN a standardními trajektoriemi aktivace dohmatu po 2 mm a celkového dohmatu 4 mm. Jsem si vědom, že právě hnědá varianta od Cherry je docela kontroverzní a nevyhovuje každému. Osobně jsem k ní ale vždycky trochu inklinoval a mám ji asi i trochu radši než lineární modely. 

V gasket mountu si ve smyslu minimalizace hlučnosti spínače vedou solidně – v porovnání s jinými Cherry MX Brown klávesnicemi je zvuk stisku příjemnější. Klávesnice je skutečně relativně tichá a malinko vyšší odpor jí zároveň přidává na jistotě dohmatu. Při používání jsem nenabyl dojmu, že by klávesy ve spínačích byly usazeny volně nebo nestabilně. Pochválit musím stabilizátory širších kláves. Není to dávno, kdy jsem chválil u jiné klávesnice silent spínače Gateron, ale zároveň byl velmi zklamaný právě ze zvolených stabilizátorů. To naštěstí není tento případ – stabilizátory Tinkeru 65 mě naopak potěšily.

ProjectD Tinker 65 spínače & klávesy
ProjectD Tinker 65 spínače & klávesy

Klávesnice připravená na hot-swap

Láká vás customizace samotných spínačů? Dobrá zpráva. Tinker 65 umožňuje snadnou výměnu bez nutnosti pájení a prodává se dokonce i jako barebone edice bez zvolených spínačů. V balení najdete nářadí pro vytažení kláves i vycvaknutí samotných spínačů z desky. Samozřejmě platí, že je na místě opatrnost, ale uživatelská výměna je opravdu velmi snadná. 

Zajímavě je řešeno přeprogramování kláves. Zapomeňte na samostatný software nebo fyzické přepínače na těle. ProjectD Tinker se totiž programuje ve webovém rozhraní usevia.app. Využít můžete i tvorbu vlastního firmware přes QMK, ale pro běžné nastavení vám bude bohatě stačit zmíněná stránka. Funkce tlačítek můžete nastavovat v několika vrstvách, modifikovat lze téměř cokoliv, na co si vzpomenete. Záměna tlačítka Fn za jakoukoliv jinou klávesu není problém. Variabilita je zde zkrátka obrovská. Nedivím se, že základní kombinace klávesy Fn nejsou zobrazeny formou popisků. Všechno je jen na vás.

ProjectD Tinker 65 webové softwarové rozhraní
ProjectD Tinker 65 webové softwarové rozhraní

Shrnutí

Klávesnici ProjectD Tinker 65 nemám v podstatě co vytknout. Slabé místo minimalistických modelů je často ne zcela komfortní rozložení kláves v druhé vrstvě, což zde nehrozí díky naprosté svobodě v customizovatelnosti a zahrnutí esenciálních kláves, kterými jsou šipky a pravý řádek s Delete nahoře. Hot-swap je výborná vlastnost pro další přizpůsobení. Provedení s gasket mountem je opravdu tiché a stabilizátory se taktéž povedly. Zajímavé by bylo bezdrátové provedení, ale s ohledem na cenu můžeme být s výbavou maximálně spokojení.

Cena klávesnice byla stanovena na 109 USD v případě standardní verze a 89 USD v barebone provedení. Na českém trhu by se měla objevit snad brzy. Těšíme se!

Recenze: ProjectD Tinker 65 - 65% mechanická klávesnice bez kompromisů

 

ProjectD Tinker 65 - kompaktní mechanika pro hráče

Verdikt

Výborná mechanická klávesnice široce použitelná díky 65% rozložení, do kterého se vešly šipky a některé další klávesy.

Co se nám líbí a nelíbí?

Hot-swap klávesnice za skvělou cenu
Maximální customizace
Poměr ceny a výbavy
Kompaktní, ale stále dobře použitelná klávesnice bez větších kompromisů
Někomu mohou chybět popisky alternativních funkcí kláves
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama