Palit GeForce RTX 4080 Super GamingPro OC 16GB – maximální výkon bez zbytečných příplatků
i Zdroj: Palit
Hardware Článek Palit GeForce RTX 4080 Super GamingPro OC 16GB – maximální výkon bez zbytečných příplatků

Palit GeForce RTX 4080 Super GamingPro OC 16GB – maximální výkon bez zbytečných příplatků

Komerční sdělení
26. 4. 2024 09:00

Grafické karty Nvidia série RTX 40 Super přišly s lepším poměrem ceny a výkonu. Přesto u řady modelů můžete utratit i tisíce korun navíc za o trochu lepší chladič nebo podsvícení. V případě testované grafiky od Palitu to ovšem neplatí a za své peníze získáte jen čistý výkon a dobré provozní vlastnosti.

Reklama

Do obšírného testu modelu Palit GeForce RTX 4080 Super GamingPro OC 16GB se pustil Adam Vágner na webu PCTuning.cz, kde naleznete celou recenzi a řadu grafů s výkonem v různých hrách při rozličném rozlišení. Pokud je na vás 19 kapitol mnoho, máme pro vás shrnutí.

Model GamingPro OC od Palitu se vyznačuje zejména skvělým poměrem ceny a výkonu. Chladič se třemi větráčky patří mezi ty, které spolehlivě uchladí kartu i při maximálním zatížení a zároveň nebudete mít pocit, že vám ve skříni startuje vrtulník. Lehce vyšší frekvence této verze vám mohou poskytnout pár bonusových FPS.

Největší výhodou modelů Nvidia GeForce RTX 4080 Super je cenovka, která klesla oproti klasickému modelu RTX 4080. Reálně tak seženete tuto kartu i za méně jak 30 tisíc korun. Palit má konkrétně v nabídce JetStream OC za 27 890 a recenzovaná verze stojí jen o pár stovek více. Konkrétně ji seženete za 29 390 Kč. To je na poměry „OC“ edic grafik velice hezká cena.

Palit navíc dává uživatelům volnost. Podsvícení grafiky můžete ovládat přes aplikaci výrobce, ale stejně jednoduše lze využít i aplikaci třeba od základní desky díky připojení do RGB headeru. V balení najdete i redukci z 8pinových konektorů na 12pinový. Instalace by tak měla být zcela bez problémů.

Palit GeForce RTX 4080 Super GamingPro OC 16GB – maximální výkon bez zbytečných příplatků
i Zdroj: PCtuning

Samozřejmě v recenzi došlo i na herní testy. V Cyberpunku 2077 si při Full HD rozlišení, ultra nastavení a vypnutém DLSS karta připsala 194 FPS a skončila o 18 FPS lépe, než základní RTX 4080, která je přitom dražší.

Při QHD už šlo se stejným nastavením o 127,9 FPS a tato levnější verze RTX 4080 Super grafiky se vyrovnala i dražším modelům od jiných výrobců s rozdílem jediného snímku za sekundu.

Většina hráčů si samozřejmě kartu pořídí spíše na hraní ve 4K, kde bez jakéhokoliv super samplingu získáte 63 FPS na ultra nastavení.

Grafiky GeForce RTX jsou ideální pro hraní při ray tracingu a díky DLSS Super Resolution a Frame Generation získáte extra FPS v podstatě zdarma. To platí i zde. Po zapnutí DLSS Super Resolution v Cyberpunku si můžete užít 67 FPS a zároveň ray tracing. Frame Generation pak tahá FPS na hodnotu 96,8. Jde tedy o maximálně plynulý zážitek z hraní bez kompromisů v oblasti detailů.

Pokud jste fanoušky Ferrari nebo třeba Maxe Verstappena, jistě si libujete v okruhovém závodění. I na to se testování zaměřilo v rámci benchmarku F1 22. Oblíbenou závodní hru rozjedete ve 4K rozlišení s maximálním ray tracingem a DLSS 3 na 141 FPS a v rámci testu na PCTuningu jde o nejvyšší naměřenou hodnotu.

Palit má v nabídce samozřejmě i levnější modely. Například GeForce RTX 4070 Super Dual se výborně hodí na hraní ve QHD rozlišení a za cenu pod 16 tisíc korun stále nabídne skvělý výkon a technologie jako ray tracing nebo DLSS. Opět platí, že jde o nejlevější model RTX 4070 Super, tudíž za své peníze získáte maximum možného výkonu.

Kompletní recenzi RTX 4080 Super si můžete přečíst na webu PCTuning. V článku zjistíte například poměr ceny a výkonu v různých rozlišeních, přesné FPS v třetím Zaklínačovi, Metro Exodus nebo nestárnoucím GTA 5. Za poměr ceny, výkonu a provozních vlastností si Palit GeForce RTX 4080Super GamingPro OC odnesla na PCTuningu bronzové ocenění.

test-palit-geforce-rtx-4080-super-gamingpro-oc-16gb-dobry-mix-vlastnosti-a-prizniva-cena

Test Palit GeForce RTX 4080 Super GamingPro OC 16GB: dobrý mix vlastností a příznivá cena

Adam Vágner
17. 4. 2024 20:45
Obsah z PCTuning.cz

Karty od Palitu nabízejí díky nižším cenám především lepší poměr cena/výkon než většina ostatních modelů. Z hlediska…

Reklama
Reklama

Komerční sdělení

Autorem textu je zadavatel reklamy.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama