Bývalý šéf Blizzardu by si přál možnost dávat vývojářům dýška
i Zdroj: Rockstar Games
Gaming Článek Bývalý šéf Blizzardu by si přál možnost dávat vývojářům dýška

Bývalý šéf Blizzardu by si přál možnost dávat vývojářům dýška

Václav Brixí

Václav Brixí

16. 4. 2024 08:00

Bývalý šéf Blizzardu, Mike Ybarra, by si přál, aby se pro hráče zavedla možnost odměnit po dokončení hry vývojáře dýškem. Reakce fanoušků na tuto myšlenku jsou smíšené.

Reklama

Před pár dny se na sociální síti X objevila na profilu bývalého prezidenta Blizzardu, Mika Ybarry, zajímavá myšlenka, která se týkala dodatečného odměňování herních vývojářů pomocí “dýšek”. Tento koncept ho prý napadl, když se poslední dobou více věnoval hraní her pro jednoho hráče. Údajně se mu často stává, že dohraje nějaký skvělý titul a řekne si, že takovýto unikátní zážitek si zaslouží nějaké dodatečné ocenění a uvítal by možnost, zaslat 10 nebo 20 dolarů navíc přímo vývojářskému týmu.

Ybarra si je plně vědom toho, že ačkoliv to může mít řada hráčů podobně, většina s ním souhlasit nebude. Jako hlavní důvod spatřuje to, že jsou hráči už unavení z toho, jak je na ně vyvíjen tlak dávat spropitné všude možně. Stojí si však za tím, že je tohle něco jiného, jelikož by tato možnost byla čistě dobrovolná bez jakéhokoliv veřejného nátlaku. Ve svém příspěvku rovněž uvádí některé hry, které nedávno hrál a zasloužili by si podle něj takovouto podporu. Konkrétně pak uvádí Horizon: Zero Dawn, God of War, Red Dead Redemption 2, Baldur's Gate 3 a Elden Ring.

Myšlenka, kterou Ybarra představuje, není zdaleka mimo. Menší indie vývojáři mají často své virtuální peněženky, kam je možné zaslat dodatečnou podporu v případě, že se hráčům hra líbí. U velkých studií je tato forma podpory v současnosti takřka nemožná. I když je Ybarrova idea ušlechtilá a bezesporu vytvořená s dobrým úmyslem, neobešla se bez vlny odporu. Ta pramení především z toho, že se celý herní průmysl pomalu uchyluje ke zdražování a implementování rozličných monetizačních modulů do nových her, na což jsou hráči již takřka alergičtí. Možnost zasílání dýšek tak vnímají, jako další z vypočítavých praktik, jak z hráčů vytáhnout peníze.

Jeden z komentujících pod Ybarrovým příspěvkem poukazuje na to, že by možná byla lepší cesta přenechat vývojářům větší procento z prodejů, než chtít další peníze od hráčů. Tím částečně naráží na další aktuální problém herního průmyslu, nad kterým se mimo jiné nedávno rozohnil autor hry roku 2023, Swen Vincke. Nutno podotknout, že situace v herní průmyslu je teď velmi vyhrocená a jakékoliv debaty o finanční stránce těchto problémů vyvolávají velké emoce.

A co vy, uvítali byste možnost zaslat vývojářům dýško a podpořit je tak přímou cestou nebo byste volili jinou možnost?

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Reklama
Reklama